top of page

Reiselivsaktør eller lokalmatprodusent? Dette bør du vite om ERG-satsingen:

Det trønderske matfatet er unikt og inspirerer kokker i verdensklasse. Kombinasjonen av råvarer og den trønderske gjestfriheten har nå gjort Trondheim – Trøndelag, som første region i Norge, til European Region of Gastronomy 2022. Les mer om ERG her. Hva betyr dette for oss i Heim? Potensielt mange flere besøkende hos våre reiselivsaktører i 2022 og ringvirkninger som gagner blant annet detaljhandel og kultur i kommunen.
Tildelingen av ERG for 2022 vil øke besøkende til Trøndelag og vår region, og det vil satses tung på felles markedsføringstiltak. Din bedrifts aktiviteter vil bli med på ERG sin nettside under «aktivitetskalender» og få eksponering på ERG sine sosiale medier-kanaler. Dette gjelder kun de som sertifiserer seg. Det er gratis å sertifisere seg.


Trist bilde? Slik ser kartet over Trøndelag ut for øyeblikket (se bilde under). Klarer du å se Heim på kartet? Ikke det? Vel, la oss gjøre noe med det sammen. Vi trenger at DU sertifiseres.Hvem kan sertifisere seg?

Vertskap: reiselivsbedrifter.

Produsenter: lokalmatprodusenter/foredlere.


Hvordan sertifisere seg?

Du må være villig til å oppfylle kriteriene satt av ERG (se teksten under), for deretter å fylle ut påmeldingsskjema under riktig kategori her. F.eks. driver du restaurant trykker du på «Vertskap», er du lokalmatprodusent/foredler trykker du på «Produsent». Jobber du med begge deler trykker du på «Vertskap og produsent».


HAR DU SPØRSMÅL TIL SERTIFISERINGEN?

Ta kontakt med prosjektleder ERG May Britt Hansen på e-post: mayhan@trondelagfylke.no eller telefon: 992 41 415.


Formål med sertifisering:

• Skape synlighet for besøkende slik at de gjennom besøk av ulike produsenter, serveringssteder/restauranter og hoteller/overnattingssteder skal føle og oppleve at de er i en ERG-region.

• Skape stolthet og anerkjennelse for tittelen hos produsenter og reiselivsaktører slik at de føler at de er med på satsingen.


KRITERIER FOR Å BLI ERG-SERTIFISERT SOM VERTSKAP (HOST)

1. Promotere ERG på egne nettsider og på menyer.

2. Trene personalet på hvorfor vi er Europeisk matregion.

3. Minimum 30% av det som serveres av mat og drikke skal være foredlet eller produsert lokalt i Trøndelag (les mer i presentasjonen vedlagt, på side 12). Det holder ikke bare å sørge for at 30% av råvarene er produsert eller foredlet i Trøndelag. Det må også kommuniseres til gjest i menyen din. Se side 17 i presentasjonen vedlagt.

4. Egen ERG rett på menyen som er basert på lokale råvarer gjennom året.

5. Månedlig synlighet i sosiale medier (Instagram og Facebook).KRITERIER FOR Å BLI ERG-SERTIFISERT SOM PRODUSENT (PRODUCERS)

Min bedrift er partner/produsent til European Region of Gastronomy på grunnlav av vårt arbeid med:

1. Produksjon og/eller foredling av råvarer eller produkt som bygger på lokale råvarer, matspesialiteter, mattradisjoner eller lokal identitet.

2. Oppdatert kunnskap hos ansatte i vår bedrift om Trøndelag som matregion.

3. Viser fram vårt arbeid med matregionen på egne nettsider, utsalg etc.

4. Promoterer ERG på egne nettsider, i utsalg etc.

5. Om din bedrift har sosiale medier; bidra til månedlig synlighet i sosiale medier av ERG.
Føles dette overveldende ut?


Fortvil ikke. Oi! Trøndersk Mat & Drikke tilbyr, i samarbeid med Mære, utdanningstilbud for produsenter og serveringsbedrifter slik at dere får hjelp til å forberede dere til ERG 2022.


Pris for å bli med er kun kr. 800,-per bedrift.


Det tilbys to ulike typer opplæringstilbud, avhengig av hvor mye din bedrift allerede har jobbet med å implementere bruk av lokalmat og historiefortelling.


Tilbud 1: Opplæringstilbud før sertifisering til ERG.

• Målgruppe: Bedrifter som ønsker å sertifisere seg til ERG, men som i dag ikke når opp til kriteriene.

• På kurset vil du:

o Kartlegge behov sammen med ledelsen.

o Få tilgang til skriftlig og visuell informasjon (video) om matregionen og eksempler på hvordan det kan presenteres i meny etc.

o Verktøy for utdanning av servitører og annet nødvendig personell.

o Avtale med ekstern kokk som jobber med kjøkkenet én dag. Hjelp til å utvikle ERG-rett og gjennomgå innkjøp


Tilbud 2: Videreutvikling av mattilbud

• Målgruppe: Bedrifter som allerede har en tydelig profil og konsept på lokalprodusert mat og drikke.

• På kurset vil du:

o Videreutvikle eksisterende eller utarbeide nytt konsept rundt lokalmat- og drikke som passer bedriften og øvrige tilbud.

o Fokus på helhet i tilbudet, eksisterende ressurser og økonomisk lønnsomhet.

o Samarbeid med destinasjonsselskapene.

o Bli deltager i undervisning baser på smak63.no.

o To fysiske og to digitale samlinger.

o Eksterne foredragsholdere og erfaringsutveksling mellom deltagerne.Oppstart siste del 2021/tidlig 2022. Ønsker du å bli med på dette opplæringstilbudet? Ta kontakt med Gunn Bratberg på e-post: gunbr@trondelagfylke.no SNAREST!Kontaktperson for ERG-sertifisering i Heim er Mari Westad, e-post: mari@hnf.no. Ta kontakt om du har spørsmål eller ideer til hvordan vi kan markere jubileumsåret for ERG i Heim.
121 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page