top of page
liv_bjerknes

Sikkerhetsfrokost, kort oppsummert

Over ser du Tora Vaagan Hofset (t.h.), daglig leder i Heim Næringsforening og Fartein Kjørsvik, daglig leder i Sodvin AS som ønsker velkommen til frokosten.


En knalllgod frokost på Hotell Koselig, sammen med 20 stk fra våre herlige medlemsbedrifter er jo i seg selv en herlig start på dagen. Men kombinert med gode råd og input på hvordan man skal jobbe med beredskap innen fysisk og digital sikkerhet i bedriften, må vi si at dette ble en pangstart på oktober - nasjonal sikkerhetsmåned!


Morgenens første innleggsholder, daglig leder i Nettselskapet Marit Fostervold, tok oss med på en reise for å sette status på verdenssituasjonen i dag. Nettselskapet er et lite nettselskap, med 32 ansatte og har ansvar for utbygging, drift og vedlikehold av strømnettet for Orkland, Ørland, Indre Fosen, Heim og Hitra. Det er et teknologidrevet selskap, og Marit med sin bakgrunn i politiet orienterte godt om beredskapsarbeid som kreves i denne typen bedrift. I deres arbeid fokuserer de på to hovedkategorier som kan relateres til de fleste virksomheter, og som man bør tenke på i sin beredskapsplanlegging.


Digital sikkerhet: Fysisk sikkerhet:

Data sikkerhet Adgangskontroll

Nettverkssikkerhet Overvåkning

Brukersikkerhet Sikkerhetsprosedyrer

Sikkerhetsprogramvare Fysisk beskyttelse

Marit bidro med et innblikk i hvordan hun, med sin bakgrunn innen politiarbeid, har endret bedriftens fokus på beredskap. Visste du forresten at Nettselskapet har den laveste nettleia i Trøndelag?


Morgenens medarrangør, Sodvin AS representert ved Olve Pettersen kom med info om vi skal forebygge brudd på vår digitale sikkerhet. Med statistikk som tilsier at 94% av sikkerhetsbrudd skjer gjennom eposten og nesten alle av disse er på grunn av menneskelige feil, skjønner vi alle at det er viktig å holde fokus på digital sikkerhet også i arbeidshverdagen. Bygg en kultur for gode sikkerhetsrutiner internt i bedriften, og jobb med en beredskapsplan som skal tre i kraft om bedriften blir rammet av et cyberangrep. Vit om hvilke systemer du har, hvor er det lagret persondata både om dine ansatte og om dine kunder. Hvor lenge kan disse systemene potensielt være ute av funksjon ved et angrep, før man taper store penger som konsekvens? Sodvin AS jobber mye med denne typen tenkning og opererer som IT-leverandør til både store og små bedrifter. De ønsker ikke kun å være en leverandør, men en IT-partner. For den sikkerheten som IT-leverandører tilfører gjennom sine systemer hjelper deg bare et stykke på veien. En partner derimot hjelper deg å holde fokuset på sikkerhet også i hverdagen, blant annet gjennom å utarbeide en beredskapsplan i samarbeid med din bedrift, slik at man er godt rustet til å oppdage potensielle "feller" som lurer i det digitale landskapet.


Marius Jordet (t.h.) og Eddie Strandengen (t.v.) viste hvor mye en "helt vanlig" fyr fra Hamar kan gjøre med din informasjon på nett, og kun etter å ha scannet en QR-kode på telefonen fikk han tilgang til dette særdeles ukledelige bildet av markeds- og kommunikasjonskoordinator Liv Bjerknes. Man kan altså få kontroll over en persons telefon, overvåke lyd, kamera og potensielt skjerm ved "enkle" steg, i følge Marius. Hackere blir flinkere og flinkere, og noen gode forsiktighetsråd i hverdagen er:


Se på nettstedsadressen - stemmer den overens med den siden du skal innpå?

Skal du inn på facebook, men så starter nettstedsadressen med et annet ord før facebook, som for eksempel: www.liksom.facebook.com - IKKE skriv inn innlogginsinformasjon. Denne typen nettside kan se nesten helt lik ut som originalen, men er ute etter å få tak i din innloggingsinformasjon.


Ikke lagre passordene dine i nettleseren

Den eneste trygge plassen å ha passord er i hodet. Det er heller ikke trygt med passordapper - også disse kan være utsatt for hacking. Det som likevel er en gladnyhet i denne forbindelse er at passordet gjerne kan være en setning med tall eller tegn til slutt. Det er ikke noe tryggere med disse rare passordene som er umulig å huske på med tall og små og store bokstaver her og der.


Olve fra Sodvin avsluttet med en liste over tiltak man kan gjøre med en gang:
  • Oppdater IT-systemene dine

  • Oppdater microsoft 365

  • Ta i bruk antivirus-programvare

  • Bruk to-faktor autentisering

  • Utarbeid en beredskapsplan for digital og fysisk sikkerhet

  • Tren opp de ansatte til å tenke på sikkerhet i hverdagen


Om man har en IT-leverandør så kommuniser tett med dem og bruk dem som en IT-partner. De kan også vanligvis være med på å utarbeide beredskapsplaner, om man er usikker på hvordan man skal gjøre det selv.


Alt i alt sitter vi igjen med mye input, og en lang to-do liste etter dagens inntrykk. Nesten samtlige av de oppmøtte konkluderer med at det finnes forbedringspotensiale i egen bedrift, men man gjør jo også mye riktig. En ting er i alle fall sikkert: vi kommer til å huske dette frokostmøtet for her opplevde vi store inntrykk!


Takk til Sodvin AS for initiativ til en utrolig hyggelig frokost med fokus på sikkerhet, og takk til alle oppmøtte som bidro med gode spørsmål til foredragsholderne og hyggelig prat rundt frokostbordet!





1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page